Dy qytetet më të mëdha të Zvicrës dhe zonat përreth janë ato ku mund të gjenden më shumë mundësi punësimi. Kjo është ajo që duhet të dini për atë që secili prej këtyre vendndodhjeve ka për të ofruar.

Marketing

Ndërsa Cyrihu dhe Gjeneva janë të ndryshme në disa aspekte, siç është gjuha e folur atje – zvicerane-gjermanisht në të parën dhe frëngjisht në të dytën – të dy qytetet kanë gjithashtu disa gjëra të përbashkëta.

Për shembull, të dyja shpesh paraqiten ndër qytetet më të shtrenjta për të jetuar në sondazhe të ndryshme ndërkombëtare.

I fundit , i kryer nga një organizatë globale e lëvizshmërisë, ECA International, zbuloi se Gjeneva dhe Cyrihu në nivel global u renditën në vendin e tretë dhe të shtatë, respektivisht, në një studim të 20 qyteteve më të shtrenjta për banorët ndërkombëtarë.

Megjithatë, në shkallën evropiane, Gjeneva u rendit në vendin e parë dhe Cyrihu në vendin e tretë, shkruan The Local.

Por çfarë ndodh me tregjet e tyre të punës? Ku duhet të kërkoni punë – në Cyrih apo Gjenevë?

Kërkimi juaj mund të varet nga faktorë personalë si zona ku jetoni tashmë (ose dëshironi të jetoni) dhe gjuha që flisni.

Nëse flisni rrjedhshëm frëngjisht, por jo aq shumë gjermanishten zvicerane (ose gjermanishten e lartë), atëherë zgjedhja është e qartë (dhe anasjelltas). Edhe nëse anglishtja mund të jetë gjuha kryesore në zyrë, ju ende do t’i kushtoni vëmendje të flisni gjuhën vendase jashtë punës.

Por nëse jeni të hapur për të lëvizur kudo ku ka shumë mundësi të mira pune, pavarësisht nga aftësitë gjuhësore, cilin qytet/zonë duhet të zgjidhni?

Local pyeti Stephan Surber, partner i lartë në agjencinë e rekrutimit Michael Page për disa njohuri.

Cili treg është më tërheqës për punonjësit e kualifikuar dhe pse?

“Si Gjeneva dhe Cyrihu ofrojnë mundësi të konsiderueshme për profesionistët e aftë”, tha Surber.

Megjithatë, sipas Michael Page Swiss Job Index, numri i vendeve të punës të shpallura në maj ishte mbi nëntë herë më i madh për kantonin e Cyrihut sesa për kantonin e Gjenevës. 

A ofrojnë të dy qytetet/rajonet pozicione të ngjashme në industri të ngjashme, apo janë të ndryshëm dhe nëse po, si?

“Të dyja ofrojnë role në industri kyçe si shërbimet financiare dhe profesionale, si dhe shkencat shëndetësore dhe të jetës”, tha Surber.

Ato zakonisht ndryshojnë nga njëri-tjetri në përqendrimin e industrive. Për shembull, Gjeneva ka një përqendrim më të lartë të OJQ-ve ndërkombëtare si Kombet e Bashkuara, Kryqi i Kuq dhe Organizata Botërore e Tregtisë, si dhe tregtarët e mallrave.

Cyrihu ka gjithashtu këta sektorë, por është më i njohur për përqendrimin e institucioneve financiare ndërkombëtare me bazë në Zvicër, si UBS, Credit Suisse, Zurich Insurance dhe Swiss Re, ndër të tjera.

A ka ndonjë ndryshim për sa i përket pagave për të njëjtat punë / pozicione në çdo qytet?

Sipas Surber, nuk ka ndonjë ndryshim domethënës për profesionistët, në nivelet e pagave dhe kompensimeve.

Ai vuri në dukje se pagat në të gjitha qytetet kryesore zvicerane janë në nivele të ngjashme, me dallime që zakonisht ndodhin midis qyteteve të mëdha zvicerane dhe zonave më të vogla rajonale, dhe brenda organizatave të vogla dhe të mesme.

Nivelet e kompensimit gjithashtu ndryshojnë sipas industrive dhe sipas nivelit të përvojës dhe llojit të rolit.

Kërkesa është veçanërisht e fortë tani në sektorë të tillë si teknologjia, kujdesi shëndetësor dhe shkencat e jetës, si dhe industria e tregut privat.

Për punëkërkuesit që janë të rinj në cilindo qytet, Surber rekomandon ndërtimin e rrjetit tuaj profesional, për shembull duke u bashkuar me dhomat lokale të tregtisë dhe/ose shoqatat profesionale.

Foto: Pixabay

Marketing