Një shpërthim i rasteve të Covid-19 po ndodh në Kinë, teksa vendi po heq masat zero-Covid. Ekspertët paralajmërojnë se kjo situatë po krijin mundësi për shfaqjen e varianteve të reja, raporton France 24.

Marketing

Kina njoftoi këtë javë se udhëtarët që vijnë nuk do të duhet të karantinohen duke nisur nga 8 janari, ndryshimi i fundit i madh i kufizimeve të rrepta që e kanë mbajtur vendin kryesisht të mbyllur për botën që nga fillimi i pandemisë.

Ndërsa Komisioni Kombëtar i Shëndetit i vendit ka ndaluar publikimin e shifrave ditore. Spitalet janë mbingarkuar në të gjithë vendin.

Me virusin që tani është në gjendje të qarkullojë mes gati një të pestës së popullsisë së botës, pothuajse të gjithëve u mungon imuniteti nga infeksioni i mëparshëm dhe shumë prej të cilëve mbeten të pavaksinuar, shtetey e tjera dhe ekspertët kanë frikë se Kina do të bëhet terren për variante të reja.

Antoine Flahault, drejtor i Institutit të Shëndetit Global në Universitetin e Gjenevës tha se çdo infeksion i ri rrit mundësinë që virusi të ndryshojë.

“Fakti që 1.4 miliardë njerëz janë të ekspozuar papritur ndaj SARS-CoV-2 krijon padyshim kushte të prirura për variante në zhvillim,” tha Flahault, duke iu referuar virusit që shkakton sëmundjen Covid-19.

Bruno Lina, një profesor i virologjisë në Universitetin e Lyonit të Francës, u shpreh se Kina mund të bëhet “një terren i mundshëm mbarështues për virusin”.

Soumya Sëaminathan, i cili shërbeu si shkencëtarja kryesore e Organizatës Botërore të Shëndetësisë deri në nëntor, tha se një pjesë e madhe e popullsisë kineze ishte e ndjeshme ndaj infeksionit pjesërisht sepse shumë të moshuar nuk ishin vaksinuar ose rritur.

“Ne duhet të vëzhgojmë nga afër çdo variant që shfaqet”, tha ajo.

Marketing