Industria e kinemasë nuk është rikuperuar ende nga kriza e Corona-s, megjithëse masat nuk kanë qenë në fuqi prej muajsh. Mbi të gjitha kërkon kohë, sipas kryetarit të Shoqatës Zviceriane të Kinemasë.

Shumica e masave të koronës janë marrë tashmë në Zvicër në mes të shkurtit – mbeti vetëm detyrimi për të mbajtur maskë në transportin publik dhe detyrimi për izolim për ata që rezultuan pozitivë. Ndjekësit e filmave u kthyen papritur në normalitet: edhe pa maskë, mund të uleshit në auditor dhe të konsumoni kokoshka dhe pije joalkoolike sipas dëshirës tuaj. Por statistikat tregojnë se kinematë nuk i janë kthyer me të vërtetë operacioneve para pandemisë edhe sot e kësaj dite.

Marketing

Rreth një e treta më pak hyrje shiten në kinema në krahasim me vitin 2019, thotë Erdem Karademir nga Zyra Federale e Statistikave (BFS) për SRF . “Ky është një rezultat dy herë më i mirë se sa kishim në vitin e parë të pandemisë . Dhe gjithashtu ka një rritje të lehtë në krahasim me vitin e kaluar. Por hendeku në situatën para pandemisë është ende shumë i madh”, thotë Karademir.

Numri i kinemave është në rënie

Përveç kësaj, numri i kinemave është në rënie të vazhdueshme. Krahasuar me vitin 2019, sot ka rreth dhjetë deri në 15 kinema më pak. Numri i ekraneve ka mbetur konstant, pasi tendenca po largohet nga kinematë individuale drejt komplekseve kinemaje me disa ekrane. Blue Cinema ia ka konfirmuar këtë prirje SRF – operatori i kinemasë, i cili i përket Swisscom, dëshiron të hapë një kompleks kinemaje me nëntë ekrane në Chur këtë vjeshtë.

Shkoni në kinema më rrallë se para Koronës?

Po, qartë.Unë eci pothuajse njësoj si më parë.Jo, madje shkoj më shpesh.Unë vetëm dua të shoh rezultatet.143 vota

Nëse është e mundur, Blu Cinema do të donte të hapte në të ardhmen të ashtuquajturat shtëpi argëtimi, të cilat përveç kinemasë ofrojnë edhe zona lojrash, bowling dhe bare p.sh. Një shtëpi e tillë ekziston tashmë në Winterthur.

Të rinjtë preferojnë të dalin jashtë

“Para së gjithash, ne kemi nevojë për shumë durim. Do të ishte një iluzion të besosh se vetëm për shkak se maskat janë zhdukur, kriza ka marrë fund”, thotë Edna Epelbaum, Presidente e Shoqatës Zvicerane të Kinemasë, SRF – sepse sjellja dhe nevojat e njerëzve kanë ndryshuar, të paktën përkohësisht. Ndërsa një pjesë e brezit të ri është larguar gjithnjë e më shumë dhe preferon të dalë jashtë, shumë nga brezi i vjetër ende nuk mund të largohen nga shtëpia pa frikë.

Marketing