Maria Elena Bottazzi studiuesja italo-hondurane, e cila së bashku me kolegun e saj amerikan Peter Hotez, zhvilluan vaksinën e proteinave dhe pa patentë “Corbevax”, e cila për të dy fitoi nominimin për Çmimin Nobel për Paqe 2022, raporton ticinonews, përcjellë albora.ch.

Marketing

Të dy studiuesit thane se u bë pa asnjë mbështetje nga qeveria amerikane ose G7, duke u mbështetur pothuajse vetëm në filantropinë private të njësive në Teksas, Nju Jork dhe gjetkë.

Kostoja e zhvillimit të vaksinës është 7 milionë dollarë nga investitorë kryesisht private.

Vaksina Corbevax, përveçse është pa patentë, bazohet në proteina. Kjo karakteristikë përkthehet në një lehtësi dhe ekonomi të prodhimit, ku përdoren ekonomitë e shkallës.

Shpresa e dy kërkuesve është që kjo vaksinë e re të përdoret në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, të tilla si Afrika, Azia dhe Amerika Latine, ku disponueshmëria e vaksinës ka qenë tmerrësisht e pamjaftueshme.

Megjithatë, nuk përjashtohet të propozojë dritën jeshile gjithashtu në Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Evropë, por për momentin përparësia janë vendet më të varfëra./albora.ch/

Marketing