Nëse po planifikoni të aplikoni për një pasaportë zvicerane, sigurohuni që të dhënat tuaja kriminale të jenë të pastra, ose shpresat tuaja për natyralizim mund të prishen.
Kriteret e natyralizimit të Zvicrës janë ndër më të rreptat në Evropë, shkruan the local transmeton Albora.ch.

Marketing

Përveç kërkesave të tilla si kohëzgjatja e qëndrimit dhe aftësia gjuhësore – të cilat në thelb janë të njëjta si në vendet e tjera – Zvicra gjithashtu këmbëngul që të gjithë aplikantët për shtetësi të jenë të integruar mirë.

Në fakt, integrimi është një nga kushtet parësore për natyralizim.

Fjala “integrim” ka një përkufizim të gjerë, dhe në Zvicër do të thotë të asimilohesh, në vend që të ndahesh nga rryma kryesore – me fjalë të tjera, adoptimi i ligjeve, zakoneve dhe mënyrës së jetesës lokale.

Në praktikë, kjo kërkesë ka rezultuar ndonjëherë në gjykime arbitrare, të tilla si mohimi i natyralizimeve për arsye në dukje të parëndësishme, si të vishesh në mënyrë të shkujdesur në publik, të ankohesh për zilet e lopës ose të mos kesh njohuri të mjaftueshme për pjatën e djathit zviceran, raclette.
Dhe pastaj ka shkelje më “serioze” që pothuajse me siguri do të përjashtojnë aplikimin tuaj për shtetësi.

Natyrisht, nëse jeni i huaj dhe jeni dënuar për krime, mund të harroni të bëheni zviceran. Në fakt, varësisht nga vepra juaj, ju mund të dëboheni edhe nga Zvicra.

Në këtë kontekst, qeveria i përkufizon “krime të rënda” si ato që kërkojnë të paktën një dënim me tre vjet burg, duke përfshirë vrasjen, përdhunimin, sulmin e rëndë seksual, aktet e dhunshme, grabitjen e armatosur, si dhe trafikun e drogës dhe njerëzve.

Është e drejtë të thuhet se nëse i përkisni ndonjë prej kategorive të mësipërme, nuk duhet të shqetësoheni as të aplikoni për shtetësi. Por edhe shkeljet e vogla mund të pengojnë një pasaportë zvicerane.

Këto janë disa prej tyre:

Thyerja e rregullave të vozitjes

Siç kuptoi kohët e fundit një banor francez i Gjenevës, shpejtësia mund t’ju çojë në shumë telashe.

Burri që ka jetuar në Zvicër për 40 vjet dhe zotëron disa biznese shumë milionëshe këtu, e pa kërkesën e tij për shtetësinë zvicerane të refuzuar pasi u kap duke kaluar duke kaluar një kantier ndërtimi me shpejtësi 40 km/h me 80 km/h.

Kërkesa e tij për shtetësi u refuzua sepse komiteti i natyralizimit e konsideroi drejtimin e tij të pakujdesshëm se kandidati nuk ishte “integruar me sukses”. Ankesa e tij kundër vendimit dështoi.

Kjo mund të tingëllojë si një arsye e parëndësishme për t’i mohuar një pasaportë një banori tjetër të mirë, por është në përputhje me kriteret e natyralizimit të Zvicrës, të cilat përfshijnë respektimin e ligjeve të vendit.

Të kesh borxhe të pashlyera ose të jesh subjekt i procedurave të mbledhjes së borxheve nuk është një shenjë e mirë për sa i përket shtetësisë.

Kjo për shkak se Akti i shtetasve të huaj dhe integrimit (FNIA), e përcakton integrimin e suksesshëm – një kusht i rëndësishëm për natyralizim – si përgjegjësi personale, vetë-mjaftueshmëri dhe pjesëmarrje në ekonominë e vendit.

Nëse keni borxhe, padyshim (në sytë e autoriteteve zvicerane) nuk keni atë që duhet për t’u bërë zviceran.

Në manualin e tij mbi natyralizimin, Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) vë në dukje se “përputhja me ligjin zviceran matet në veçanti me një reputacion financiar shembullor”.

SEM vazhdon duke renditur mospagesën e taksave, primet e sigurimit shëndetësor, gjobat, qiratë ose akumulimin e borxhit si arsye të vlefshme për mohimin e shtetësisë.

Marrja e ndihmës sociale (ose edhe kërkimi i saj)

Ashtu si papërgjegjshmëria financiare nuk shihet mirë në Zvicër, po kështu varet nga paratë publike për të mbajtur veten nëse jeni një i huaj që kërkon të natyralizohet.

Konsiderohet një ofendim edhe më i madh (dhe një tipar i qartë ‘jozvicerian’) nëse refuzoni të punoni.

Në fakt, aplikimi juaj për shtetësi zvicerane do të refuzohet nëse keni qenë në ndihmë sociale në tre vitet para aplikimit.
Bëhet përjashtim nëse përfitimet kthehen plotësisht përpara se të merret aplikimi juaj.

Albora.ch

Marketing