Edhe aty ku shumë  fëmijë nga familje akademike shkojnë në shkollë, dialekti vazhdon të jetë i ndrydhur, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch. Megjithatë, ata nuk flasin italisht apo shqip, por gjithnjë e më shumë anglisht.

Marketing

Në komunën Aargau të Reinach, shumë fëmijë shkojnë në shkollë, gjuha amtare e të cilëve nuk është gjermanishtja . Komuniteti ka një nga përqindjet më të larta të të huajve në Zvicër. Për shkak se shumë fëmijë kanë filluar të flasin shqip dhe italisht me miqtë e tyre në gjuhë të huaj, gjermanishtja është e detyrueshme prej disa javësh. Qëllimi është që sa më shumë fëmijë të kenë shanset më të mira të mundshme në shkollë dhe më vonë në tregun e punës.

Edhe në lagjet e pasura, dialekti është i jashtëm

Që atëherë, ekspertët dhe politikanët kanë debatuar nëse kjo është një masë e arsyeshme për të rritur aftësitë gjermane apo nëse është më shumë një formë diskriminimi. Megjithatë, gjuha në sheshin e lojërave nuk është vetëm një problem në shkollat me një përqindje të lartë të fëmijëve nga familje me të ardhura të ulëta ose familje të pafavorizuara në arsim, por edhe në rrethet e pasura në Cyrih ose në komunitetet me taksa të ulëta në Schëyz dhe Zug.

Edhe atje dialekti po shtypet gjithnjë e më shumë. Por jo përmes shqipes apo italishtes, por përmes anglishtes apo gjermanishtes – për shkak të shumë emigrantëve gjermanë dhe anglishtfolës. Deri më tani fenomeni nuk ka qenë problem për autoritetet, por për prindërit. Vetë disa emigrantë thuhet se pendohen pasi që fëmijët e tyre vështirë se vijnë në kontakt me gjuhën vendase.

Albora.ch

Marketing