Shkencëtarët atomikë do të rivendosin akrepat në “Orën e Ditës së Kijametit” të martën me një vlerësim se sa afër ata besojnë se njerëzimi është në vitin 2023 me asgjësimin – për shkak të kërcënimeve ekzistenciale si lufta bërthamore dhe ndryshimet klimatike.

Marketing

“Ora e Ditës së Kijametit” është një orë simbolike që tregon se sa afër fundit është bota. Dhe “mesnata” shënon pikën teorike të asgjësimit.

Kërcënimet apokaliptike mund të lindin nga tensionet politike, armët, teknologjia, ndryshimet klimatike dhe madje edhe sëmundjet pandemike.

Siç vë në pah Euronews, akrepat e orës zhvendosen më afër ose më larg “orës së mesnatës” bazuar në leximin e shkencëtarëve të kërcënimeve ekzistenciale në një kohë të caktuar.

Si është vendosur “Ora e Kijametit”?

Një organizatë jofitimprurëse me bazë në Çikago, e quajtur Buletini i Shkencëtarëve Atomikë, përditëson kohën çdo vit bazuar në informacionin në lidhje me rreziqet katastrofike për planetin dhe njerëzimin dhe shfaq “kohën” në faqen e saj të internetit.

Kështu, një bord shkencëtarësh dhe ekspertësh të tjerë në teknologjinë bërthamore dhe shkencën e klimës, duke përfshirë 13 laureatë të Nobelit, diskutojnë ngjarjet botërore dhe përcaktojnë se ku të vendosin akrepat e orës çdo vit.

Ora u krijua në vitin 1947 nga një grup shkencëtarësh atomikë, duke përfshirë Albert Einstein, i cili kishte punuar në Projektin Manhattan për të zhvilluar armët e para bërthamore në botë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Sa është ora tani sipas “Orës së Kijametit”?

Në 100 sekonda deri në mesnatë, “Ora e Kijametit” tani është më afër mesnatës që ka qenë ndonjëherë.

Ajo u vendos atje në vitin 2020 dhe ka mbetur aty që atëherë.

Por këtë vit, mjedisi i tij do të pasqyrojë për herë të parë një botë në të cilën pushtimi rus i Ukrainës ka ringjallur frikën e luftës bërthamore.

Ndryshe, ora “filloi të trokasë”, më shumë se 75 vjet më parë, në shtatë minuta deri në mesnatë.

Në 17 minuta deri në mesnatë, ora ishte më e largët nga fundi i botës në 1991, kur Lufta e Ftohtë mbaroi dhe Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruan Traktatin e Reduktimit Strategjik të Armëve që reduktoi ndjeshëm arsenalet e armëve bërthamore të të dy vendeve. 

Marketing