Eksperimenti i parë i Zvicrës me kanabis në Bazel me 370 subjekte duhet të japë informacion për këtë.

Marketing

Pas disa vitesh përgatitje, një gjyq i gjerë kanabisi do të nisë në Bazel më 15 shtator. Që atëherë, deri në 370 persona testues do të mund të blejnë ligjërisht kanabis dhe hashash për qëllime rekreative në nëntë farmaci të përzgjedhura. Çmimi për gram është tetë deri në dymbëdhjetë franga për gram dhe bazohet në çmimin e tregut. Banorët e rritur të Bazelit që tashmë përdorin kërp të drogës mund të marrin pjesë në gjykim. Periudha e regjistrimit tani është e hapur.

Eksperimenti dyvjeçar e gjysmë synon të sigurojë dy lloje informacioni:

  • Si po ndryshon sjellja e konsumatorit falë opsionit ligjor të blerjes? Në këto rrethana, a përdorin edhe personat e testuar produkte kërpi me dozë më të ulët?
  • Si po ndryshon shëndeti i pjesëmarrësve në test?

Eksperimenti i quajtur “Kujdesi ndaj barërave të këqija” është miratuar nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG). Ajo kryhet nga Departamenti i Shëndetit të Qytetit të Bazelit, Klinika Psikiatrike e Bazelit dhe Universiteti i Bazelit. Gjyqi po zhvillohet edhe për legalizimin e mundshëm të tregtisë së kanabisit.

Lloje të ndryshme kërpi dhe hash

Katër lule të ndryshme kanabisi me përmbajtje të ndryshme THC/CBD dhe dy lloje kërpi shiten në farmacitë e Bazelit. Produktet e kërpit prodhohen në Zeinigen në kantonin Aargau. Kompania vendase Pure ka një leje nga BAG për prodhimin e kërpit mjekësor që nga viti 2020. Qytetet e Cyrihut dhe Lozanës po planifikojnë gjithashtu gjyqe me shitjen e ligjshme të kërpit të drogës.

Kanabisi – jo një drogë e padëmshme

Produktet e kanabisit konsiderohen si një drogë e padëmshme, veçanërisht tek të rinjtë. Megjithatë, studimet tregojnë se veçanërisht të rinjtë kanë një rrezik të konsiderueshëm nëse e konsumojnë rregullisht: Për shkak se truri i tyre ende po ndërtohet dhe rimodelohet, mund të ndodhin dëme të shumta afatgjata. Këto përfshijnë psikozën, depresionin dhe paaftësinë intelektuale.

Sipas studimeve të ndryshme, rreth nëntë për qind e përdoruesve të kanabisit bëhen të varur. Nëse konsumi i rregullt fillon në adoleshencë, deri në 50 për qind e konsumatorëve bëhen të varur.

Marketing