Zvicra ka shënuar temperatura të larta rekord për qershorin për herë të parë në 75 vjet të dielën, por cili është parashikimi për ditët dhe javët në vijim?

Marketing

Me 36.9C të regjistruar në Beznau, në kantonin Aargau të dielën, Zvicra barazoi rekordin e temperaturës së lartë të mbajtur nga Basel që nga viti 1947.

Qytete të tjera zvicerane përjetuan gjithashtu temperatura të larta: në Neuchâtel merkuri u rrit në 36.5C, në Sion arriti në 36.4C dhe në Lozanë ishte 32.6C, sipas MeteoNews.

Temperaturat ishin padyshim më të këndshme në lartësitë e larta në male: temperatura prej 16.9C u regjistrua në 2900 metra nën hije në akullnajën Diablerets.

Ndërsa më poshtë në Moléson në Fribourg, i cili qëndron në 2000 metra, u regjistrua një 24 gradë më sezonale.

Ashtu si fqinjët e saj, “Zvicra nuk është imune ndaj fenomeneve të shkurtra dhe ekstreme”, tha klimatologu Martin Beniston, profesor nderi në Universitetin e Gjenevës, në një intervistë për Tribune de Genève.

Dhe nëse temperaturat e larta vazhdojnë – siç parashikohen për ditët në vijim – “toka shumë e thatë do të përforcojë ngrohjen, është një rreth vicioz”, tha Vincent Devantay, meteorolog nga MeteoNews.

Kjo do të thotë rrezik më i lartë i zjarreve, veçanërisht në pyje. “Ato janë tharë vërtet në krahasim me vitin e kaluar. Mungesa e reshjeve po bëhet jashtëzakonisht shqetësuese”, theksoi ai.

Stuhitë parashikohen në pjesë të Zvicrës nga fundi i javës, por ato nuk do të parandalojnë domosdoshmërisht thatësirën, tha Beniston.

Ajo që ka nevojë për tokën janë “reshje të buta, të përsëritura, për dy deri në tre javë”, në vend të stuhive të forta të herëpashershme që nuk ofrojnë lagështi të mjaftueshme për shtresat më të thella të tokës.

Reshjet e vazhdueshme nuk priten në të ardhmen e afërt dhe parashikimet për muajt e verës parashikojnë valë më intensive të të nxehtit.

Cilat janë pasojat e valës së të nxehtit dhe mungesës së shiut?

Siç ka raportuar tashmë The Local , akullnajat zvicerane tani po shkrihen më shpejt se zakonisht, pjesërisht për shkak të valës së hershme të të nxehtit në maj.

Por ka më shumë.

Hidrologu Massimiliano Zappa paralajmëron gjithashtu se temperaturat aktuale shumë të larta dhe mungesa e shiut mund të përshpejtojë thatësirën në të gjithë Zvicrën, veçanërisht pasi lumenjtë dhe përrenjtë zviceranë “kanë një prurje më të ulët se mesatarja e viteve të mëparshme”.

Racionimi i ujit mund të bëhet i pashmangshëm, tha ai.

 “Në Spanjë dhe në Italinë e Jugut, për shembull, njerëzit dinë të kalojnë me pak ujë, sepse janë edukuar për të përmbushur nevojat e tyre të përditshme me më pak. Por kjo nuk është pjesë e mentalitetit zviceran”, tha Zappa.

Vala e të nxehtit gjithashtu mund të ndikojë në instalimet hekurudhore si dhe pajisjet elektronike, sipas gazetës Le Temps.

“Smartphone të mbinxehur, binarët në zgjerim dhe tifozët e kompjuterit që funksionojnë me shpejtësi të plotë: temperaturat e larta rëndojnë infrastrukturën dhe objektet tona të përditshme, ndërkohë që kërkojnë më shumë energji”, tha Le Temps.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing