Kjo masë synon të përmbushë qëllimet evropiane të klimës, veçanërisht për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050.

Marketing

Bashkimi Evropian planifikon të heqë shitjen e makinave me motorë klasikë deri në vitin 2025, njoftoi BE-ja të mërkurën.

Propozimi u dorëzua në korrik të vitit të kaluar dhe dritën jeshile për pranimin e tij e dhanë ministrat evropianë të mjedisit në takimin e djeshëm në Luksemburg.

Pranimi i saj në Parlamentin Evropian do të nënkuptonte një ndalim de facto të shitjes së automjeteve me benzinë ​​dhe naftë dhe një kalim të plotë drejt makinave elektrike në Bashkimin Evropian deri në vitin 2035.

Masa synon të përmbushë qëllimet evropiane të klimës, veçanërisht për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050.

Me kërkesë të vendeve duke përfshirë Gjermaninë dhe Italinë, BE-ja gjithashtu ra dakord të shqyrtojë miratimin e përdorimit të teknologjive alternative si karburantet sintetike ose hibridet plug-in nëse ato nuk lëshojnë gazra serrë.

Ministrat e Mjedisit miratuan gjithashtu një zgjatje pesë-vjeçare të përjashtimit nga detyrimi për reduktimin e karbonit, të dhënë për të ashtuquajturit prodhues “niche”, ose ata që prodhojnë më pak se 10,000 automjete në vit, deri në fund të 2035.

Klauzola, e quajtur ndonjëherë amendamenti i Ferrarit, do të përfitojë veçanërisht nga markat luksoze.

“Kjo është një sfidë e madhe për industrinë tonë të automobilave,” pranoi ministrja franceze e mjedisit Agnes Pannier-Runacher .

Por ajo tha se ishte një “domosdoshmëri” për të përballuar konkurrencën nga Kina dhe Shtetet e Bashkuara, të cilat po investojnë shumë në automjetet elektrike që shihen si e ardhmja e industrisë së automobilave.

Foto: Pixabay

Marketing