Më 29 prill, Zyra e Prokurorit  të Specializuar (ZPS) ka dorëzuar një aktakuzë të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit.

Marketing

Prokuroria po pretendon se katër të akuzuarit kanë kryer krime lufte edhe në Gjilan, Budakovë e Semetishtë.

Për krimet që prokuroria pretendon që ndodhën në Gjilan, si krime lufte i ka listuar arrestimin dhe ndalimin e paligjshëm ose arbitrar, trajtimin mizor ose çnjerëzor, torturën dhe vrasjen. Ndërsa, si krime kundër njerëzimit ka listuar burgimin, vepra të tjera çnjerëzore, torturën, vrasjen dhe persekutimin.

“Betimi për Drejtësi” iu sjell më poshtë pretendimet e prokurorisë në akuzat e reja ndaj ish-eprorëve të UÇK-së, të cilat thotë se ndodhën në Gjilan.

Sipas aneksit numër shtatë që trajton pretendimet e prokurorisë për krimet në Gjilan, në fund të korrikut 1999, [REDAKTUAR] u dërgua me veturë nga vendi i tij i punës në Konviktin në Gjilan.

Prokuroria thotë se në konvikt, ai u kontrollua dhe iu morën çelësat e makinës dhe karta e identifikimit dhe iu gris patenta e shoferit, si dhe  nuk iu tha arsyeja e ndalimit apo arrestimit dhe nuk u akuzua për kryerjen e ndonjë krimi.

“Anëtarët e UÇK-së shkaktuan vuajtje ose lëndime të rënda mendore ose fizike, ose sulmuan seriozisht dinjitetin njerëzor të [REDAKTUAR] duke e ndaluar në mënyrë arbitrare (shih Pikën 3). Anëtarët e UÇK-së gjithashtu i shkaktuan viktimës vuajtje ose lëndime të rënda mendore ose fizike, ose sulmuan seriozisht dinjitetin e tij njerëzor, duke e keqtrajtuar atë dhe/ose përmes kushteve të paraburgimit. Në Konvikt, siç u theksua edhe më sipër, [REDAKTUAR] u kontrollua dhe iu morën çelësat e makinës dhe karta e identifikimit dhe iu gris patenta e shoferit”, thotë prokuroria.

Tutje, thuhet se në pas, në një bodrum, të paktën tre burra rrahën me radhë [REDAKTUAR], i cili ishte ulur dhe i lidhur, me duar të zhveshura dhe/ose shkopinj, kryesisht në shpinë, për të paktën 40 minuta deri në një orë në prani të të paktën një burri tjetër dhe në afërsi të të tjerëve.

“Njëri prej burrave vuri një pistoletë dhe ia drejtoi viktimës. Rrahja u krye në një mënyrë të organizuar në dukje dhe njëri nga burrat dha udhëzime se si ta rrihte viktimën. Gjatë rrahjes, viktima është marrë në pyetje”, thuhet nga ana e prokurorisë.

Prokuroria thotë se [REDAKTUAR] pati mavijosje dhe kontuzione që u deshën rreth një muaj për t’u shëruar dhe kishte gjendje psikologjike që vazhduan pas lirimit të tij.

Ndërkaq, sipas prokurorisë, autorët morën pjesë dhe ishin në dijeni të ndalimit të viktimës dhe/ose rrethanave të arrestimit të tij.

Tutje, flitet për një rast tjetër, ku thuhet se në fund të korrikut 1999, autorët i shkaktuan dhimbje ose vuajtje të forta [REDAKTUAR], ndërsa ai ishte i ndaluar dhe keqtrajtuar në Konvikt.

“Gjatë ndalimit dhe keqtrajtimit të tij, [REDAKTUAR] u mor në pyetje në lidhje me serbët në ushtri, një incident gjatë të cilit një shqiptar ishte qëlluar, nëse viktima kishte armë ose ishte ushtarak, dhe për një vendndodhje që supozohej se përdorej nga një post komandues serb dhe forcat serbe. Autorët i thanë viktimës se duhej të jepte një deklaratë sepse ai vazhdonte të punonte [REDAKTUAR], i kërkuan viktimës të punonte për ta dhe i thanë viktimës të largohej nga Kosova”, thuhet në aneks të prokurorisë.

Më pas, flitet për një rast tjetër, ku thuhet se [REDAKTUAR] dhe [REDAKTUAR] u rrëmbyen në Gjilan vetëm dy ditë larg njëri-tjetrit, më [REDAKTUAR] 1999, respektivisht.

“[REDAKTUAR] u shoqërua në drejtim të Konviktit dhe nuk u pa më, derisa trupi i tij u gjet në qershor 2000. Vetëm dy ditë më vonë, në [REDAKTUAR] korrik 1999, [REDAKTUAR] u rrëmbye, u dërgua në Konvikt dhe nuk u pa kurrë derisa trupi i tij u gjet në vitin 2002. [REDAKTUAR]”, thuhet tutje.

Më pas, në aneks trajtohet një rast tjetër, për një rrëmbim  tjetër, të cilin e pretendon prokuroria në akuzën e saj.

“[REDAKTUAR] i cili u mor nga shtëpia e tij në [REDAKTUAR] korrik 1999, së bashku me fqinjin e tij, [I REDAKTUAR] dhe një të afërm, [I REDAKTUAR], nga tre ose katër burra me të zeza dhe nga fqinji i tij, [REDAKTUAR] . Ndërsa gratë u liruan sapo arritën pranë Konviktit, [REDAKTUAR] nuk u pa më derisa trupi i tij u gjet në qershor 2000.”, thuhet në aneksin e prokurorisë.

Sipas prokurorisë, në kërkim të një shkëputjeje nga zhurma e vazhdueshme e ziles së derës nga të rinjtë shqiptarë që i thonë “shko te Sllobodan Millosheviqi, o grua çetnike”. Thjesht largohu’  ‘lëshoje Kosovën’, ajo shkoi për të vizituar [REDAKTUAR], i cili ishte në vendin e [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR] korrik 1999, rreth orës 19:00.

“ [REDAKTUAR] vëzhgoi se si [REDAKTUAR] u shfaq papritur me ‘disa njerëz nga UÇK-ja dhe me një nga fqinjët tanë.’ Ndoshta ishin tre ose katër prej tyre, me uniforma të zeza. Njëri prej tyre mund të ketë pasur një palë pranga. Fqinji ishte me veshje civile dhe emri i tij ishte [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR] mund t’i dëgjonte duke folur në serbisht në dhomën e ndenjes. [REDAKTUAR] ishte ‘shumë e frikësuar.’ Ajo thjesht po kërkonte një mënyrë sesi mund të ‘ikte nga ajo situatë. ‘Gjatë kësaj kohe, brenda harkut prej rreth 30 minutash, fqinji i parë u largua dhe fqinji i dytë u shfaq, [REDAKTUAR] “, thuhet tutje.

Sipas prokurorisë, ata filluan me këtë histori që [REDAKTUAR] duhet të marrë një lloj leje për lëvizje të lirë. ‘[REDAKTUAR] u përgjigj: “Dëgjo, unë do të vij nesër. Unë do t’ju jap një deklaratë ose çfarë të doni. Dhe tani, nëse shkoj tani, tani është shtetrrethimi, kështu që nëse shkoj me ty tani, nuk do të mund të kthehem”

“Banesa u kontrollua në një moment dhe ata morën një çantë nga [REDAKTUAR], një çantë, por [REDAKTUAR] nuk e dinte se çfarë kishte në atë çantë. Sipas [REDAKTUAR], ‘papritmas ne të gjithë duhej të shkonim për të marrë ato leje, kështu që ata na zgjodhën të treve. Na morën me vete dhe na sollën në Internat, në Konviktin e [REDAKTUAR], një person i UÇK-së dhe [I REDAKTUAR] ishin në veturën [I REDAKTUAR]”, u tha tutje.

Në aneks thuhet se personeli tjetër i mbetur i UÇK-së ishte në automjetin e tyre.

“Vetura u ndal para shkollës së mesme, matanë rrugës nga Konvikti dhe një nga burrat e UÇK-së nga vetura e dytë doli dhe njoftoi: “Komandanti ka shkuar në Malishevë, një fshat afër Gjilanit/Gnjilane. [REDAKTUAR] dhe të tjerët u ulën në makinë për një kohë të shkurtër, derisa i njëjti person i UÇK-së u kthye. Ai u tha atyre të dilnin nga makina dhe ai tha: ‘Mirë. Ju sillni atë këtu dhe merrni këto gra në shtëpi”, thuhet tutje.

Tutje, theksohet se gratë u përgjigjën se donin të shkonin me [REDAKTUAR], dhe ai bërtiti, ‘merri këto gra në shtëpi’

“Ai ia tha dy herë [REDAKTUAR] i cili nuk tha asgjë. [REDAKTUAR] pa [REDAKTUAR] jo larg saj, me dy persona që e shoqëronin në secilën anë të tij drejt drejtimit të Konviktit. Ajo nuk e pa më kurrë [REDAKTUAR] pas asaj mbrëmjeje. Gjatë kthimit, [REDAKTUAR] i tha [REDAKTUAR] se ai njihte disa njerëz të rëndësishëm dhe ajo mendoi se kjo do të thoshte se do të ndihmonte [REDAKTUAR]”, thuhet në aneks të prokurorisë.

Sipas prokurorisë, pasi [REDAKTUAR] dhe dy gratë u kthyen në ndërtesën e tyre të banesës, [REDAKTUAR] tha se ai do të shkonte në një kafene [REDAKTUAR], për të mësuar se çfarë ndodhi me [REDAKTUAR}.

“Ai tha se do të kthehej për 20 deri në 30 minuta. Skeptik se ai do të kthehej pas 20 minutash, [REDAKTUAR] shkoi në [REDAKTUAR] pas gjysmë ore. [REDAKTUAR] hapi derën dhe bëri sikur nuk kishte ndodhur asgjë. [REDAKTUAR] u përball me të duke thënë: ‘Ky rrëmbim, apo jo, ju në fakt e keni rrëmbyer.’ Të nesërmen në mëngjes, duke u ndjerë i pasigurt, [REDAKTUAR] i kërkoi një shoqeje të shkonte me të në Kishën Ortodokse Serbe për të raportuar rrëmbimin në OKB dhe KFOR”,  thuhet nga ana e prokurorisë.

Prokuroria thotë se autopsia e [REDAKTUAR] u krye në [REDAKTUAR].

“Ka pasur një plagë me armë zjarri në kafkë. Dy plumba u gjetën në indet e buta që tregonin se ai ishte qëlluar edhe një herë në një pjesë tjetër të trupit. Shkak i vdekjes ishin plagët e shumta me armë zjarri. Mostrat e ADN-së nga familja janë përdorur për të konfirmuar identitetin e trupit”, thotë prokuroria.

Tutje, flitet për një rast tjetër të rrëmbimit.

“Ai dhe gruaja e tij jetonin në Gjilan më [REDAKTUAR]. Të gjithë serbët nga ndërtesa ishin larguar para incidentit dhe megjithëse [REDAKTUAR], e kishin lutur që të largohej, ai vazhdoi të thoshte se nuk kishte nevojë të largohej pasi nuk bëri asnjë dëm. Ata i kishin dërguar fëmijët e tyre në Serbi, vetëm dy ditë para incidentit. [REDAKTUAR] u rrëmbye nga shtëpia e tij në mëngjesin e [REDAKTUAR] korrikut 1999, në praninë e tij [REDAKTUAR]. Trupi i tij është identifikuar në [REDAKTUAR]”, thuhet nga prokuroria.

Në vijim, hidhen pretendime edhe për një rrëmbim  tjetër.

“Të nesërmen, në mëngjesin e korrikut 1999, dikush i ra ziles. [REDAKTUAR] i tha burrit të saj të qëndronte brenda. Ajo dhe burri i saj ishin të frikësuar. Ata kishin dëgjuar për të tjerët që u morën shumicën e netëve, për t’u parë kurrë më, duke përfshirë të fundit [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR] ishte trembur edhe për gruan e tij [REDAKTUAR], sepse po ta merrnin, ajo do të ishte e vetmja serbe e mbetur në ndërtesë. Teksa hapi derën, pa dy burra. Ata pyetën: ‘Ku është [REDAKTUAR]?’ Ajo u përgjigj se ai ishte në shtëpi. Ata i kërkuan të dilte jashtë. [REDAKTUAR] u kthye brenda dhe i tha burrit të saj se ka dy burra të panjohur në derën e përparme që e kërkojnë atë. U ngrit dhe shkoi te dera e përparme. Ata thanë se do të donin të hynin brenda. Ata hynë dhe u ulën. [REDAKTUAR] më vonë mësoi nga fqinji i saj se njëra prej tyre quhej [REDAKTUAR]”, thuhet nga prokuroria.

Prokuroria pretendon se njëri nga burrat i tha burrit të saj, ‘[REDAKTUAR], bëhu gati dhe ne do të të çojmë në shkollë me konvikt.’

“[REDAKTUAR] rezistoi, duke thënë se nuk kishte nevojë për këtë, duke shpjeguar se një natë më parë ai kishte dorëzuar armët.  [REDAKTUAR] vazhdoi të refuzonte. Ata thanë, ‘më mirë shko. Më mirë të shkosh vullnetarisht sesa të detyrohesh.’ Ata thanë se ai do të kthehej pas gjysmë ore. [REDAKTUAR] u kthye dhe shikoi gruan e tij dhe u përpoq t’i tregonte asaj se ata njiheshin dhe se punonin në të njëjtën fushë. I tha të mos shqetësohej, se do të kthehej për gjysmë ore. Ai kishte veshur pantallona sportive dhe pantofla të brendshme dhe donte të ndërrohej. Ata i thanë se nuk kishte nevojë të ndërrohej se ai do të kthehej për gjysmë ore. Ndërsa e morën, [REDAKTUAR] filloi të qajë”, thotë prokuroria.

Sipas prokurorisë, ajo vrapoi në ballkon dhe pa se ai ishte ‘praktikisht i shtyrë’ në një makinë ngjyrë gri.

“Përafërsisht një orë më vonë, ajo më pas shkoi te fqinji i saj që banonte përballë tyre. Ajo i tha atij se ata e morën burrin e saj, në shkollën me konvikt. Ai tha se do të shkonte të kontrollonte nëse e kishin çuar atje. Ai tha se ishte ‘në konvikt. Ai po merret në pyetje. Ai do të lirohet pas gjysmë ore.”  Ai shpjegoi më tej, “ju e dini se si është e gjithë kjo situatë. Është shumë e rrezikshme, edhe për veten time. Më duhet të qëndroj në profil të ulët.’ [REDAKTUAR] kurrë nuk e pa burrin e saj gjallë më pas. Trupi i tij u identifikua në [REDAKTUAR]”, thotë prokuroria.

Prokuroria po ashtu thotë se viktimat përfshinin [REDAKTUAR], ishin të përkatësisë etnike serbe dhe/ose ishin të lidhur me serbët.

Gjykatësi i procedurës paraprake pasi ka konfirmuar akuzat e reja, ka caktuar 10 majin si datën kur të akuzuarit do të dalin para gjykatës.

Thaçi pritet të dalë nga ora 10:00 deri në 10:45, Veseli nga ora 11:15 deri në orën 12:00, Krasniqi nga ora 14:00 deri në 14:45 dhe Selimi nga ora 15:15 deri në orën 16:00.

Ndryshe, në vendimin e gjykatësit paraprak, me anë të së cilit ka caktuar datën e paraqitjes së tyre, thuhet se më 3 shtator 2021, ZPS ka paraqitur një aktakuzë të ndryshuar për t’u konfirmuar nga gjykatësi paraprak.

Tutje, thuhet se më 22 prill 2022, pasi urdhëruan palët të paraqisnin dhe u mor përgjigja e mbrojtjes dhe e ZPS-së, mbi materialin mbështetës të amendamenteve që konsiderohet se përbëjnë akuza të reja që mbështesin konstatimin e dyshimit të bazuar mirë në pajtim me rregullin 86 (4) të Rregullores, gjyqtari i procedurës paraprake konfirmoi aktakuzën e ndryshuar

Kurse, thuhet se më 29 prill 2022, ZPS- ja dorëzoi një aktakuzë të ndryshuar publikisht të redaktuar dhe dokumentet përkatëse

Më 9 nëntor të vitit të kaluar, në paraqitjet e tyre të para, Jakup Krasniqi e Hashim Thaçi janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që u vihen në barrë.

Njëjtë është deklaruar edhe Veseli në paraqitjen e tij më 10 nëntor, sikurse edhe Selimi më 11 nëntor.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.

Sipas akuzës, së paku midis marsit 1998 deri në shtator 1999, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi dhe anëtarë të tjerë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët kishin qëllimin e përbashkët për të siguruar dhe ushtruar kontroll mbi të gjithë Kosovën përmes metodave që përfshinin frikësimin, keqtrajtimin, ushtrimin e dhunës dhe eliminimin e paligjshëm të atyre që konsideroheshin si kundërshtarë.

“Ndër këta kundërshtarë përfshiheshin persona që ishin, ose që konsideroheshin se kishin qenë: (a) bashkëpunëtorë ose të lidhur me forca, zyrtarë ose institucione shtetërore të RFJ-së, ose që (b) ndryshe nuk mbështetnin qëllimet ose metodat e UÇK-së dhe më vonë të QPK-së, ndër të cilët persona të lidhur me LDK-në dhe serbë, romë dhe persona të kombësive të tjera (bashkërisht, ‘kundërshtarët’). Ky qëllim i përbashkët përfshinte krimet e përndjekjes, burgosjes, arrestimit dhe ndalimit arbitrar ose të paligjshëm, akte të tjera çnjerëzore, trajtimin mizor, torturën, vrasjen dhe zhdukjen me forcë të personave”, thuhet në aktakuzë.

Tutje, në aktakuzë përmenden edhe Azem Syla, Lahi Brahimaj, Fatmir Limaj, Sylejman Selimi, Rrustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi dhe Sabit Geci.

Sipas aktakuzës, të akuzuarit bashkë me udhëheqësit tjerë të UÇK-së kontribuuan në arritjen e qëllimit t përbashkët.

“Si alternativë, disa ose të gjithë këta individë nuk ishin anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët, por u përdorën nga anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët për të kryer krime për realizimin e qëllimit të përbashkët (së bashku me anëtarët e NKP-së, bashkërisht ‘anëtarët dhe instrumentet e NKP-së’)”, thotë akti akuzues. 

Marketing