Perspektivat janë të mira që Zvicra do ta kalojë këtë dimër pa mungesë energjie. Arsyeja për këtë është dimri i butë dhe rezervuarët e pajisur mirë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Gjithmonë duhet të ketë energji elektrike të mjaftueshme në Zvicër gjatë muajve të dimrit. Arsyeja për këtë është se dimri deri më tani ka qenë i butë. Drejtori menaxhues i Komisionit Federal të Energjisë Elektrike Elcom, Urs Meister, është i sigurt për muajt e ardhshëm. Probabiliteti është shumë i lartë që këtë dimër ta kalohet pa mungesa .

“Faktori më i rëndësishëm janë sigurisht temperaturat relativisht të larta në dimrin e kaluar. Si rezultat, u konsumua dukshëm më pak gaz. Si rezultat, objektet e magazinimit të gazit në Evropë janë shumë më pak të zbrazëta se në vitet e tjera”, shpjegon Drejtori Menaxhues i Elcom. Objektet e plota të depozitimit të gazit janë të rëndësishme sepse shumë vende përdorin gaz natyror për të prodhuar energji elektrike. Përveç kësaj, dukshëm më shumë energji bërthamore nga Franca është sërish e disponueshme, siç thotë Meister. Përveç kësaj, më shumë prej tij ndoshta duhet të jetë në dispozicion në javët e ardhshme.

Perspektiva të mira falë rezervuarëve të mbushur

Prandaj edhe Zvicra mund të importojë energjinë elektrike që i nevojitet këtë dimër. Por situata aktuale është e mirë edhe në vetë Zvicrën. Falë reshjeve, rezervuarët janë mbushur mirë. “Aktualisht, kjo mbushje është shumë mbi mesataren. Është rreth 75 për qind, zakonisht në këtë periudhë të vitit është 55 deri në 60 për qind”, thotë Meister. Edhe këtu Zvicra ka një pozicion startues shumë të mirë.

Sasi rekord të larta të ujit në rezervuarë janë një rezervë e rëndësishme për prodhimin e energjisë elektrike zvicerane. Pra këtë dimër nuk na kërcënohet më mungesa e energjisë elektrike. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se dimrin e ardhshëm do të ketë mjaftueshëm energji elektrike nga priza. Sepse Zvicra dhe Evropa janë ende pjesërisht të varura nga gazi nga Rusia.

“Është e rëndësishme të vazhdojmë të monitorojmë nga afër situatën. Ju nuk jeni në anën e sigurt këtu. Tani kemi një pozicion të mirë startues për këtë dimër, por nuk ka dyshim se pasiguritë për dimrin e ardhshëm mbeten të larta”, tha Meister. Si për popullatën ashtu edhe për kompanitë, është ende rasti që ata duhet të përdorin sa më pak energjinë elektrike për të parandaluar një zgjim të vrazhdë dimrin e ardhshëm.

Marketing