A ndikon nëse rritesh me një motër ose vëlla në personalitetin tonë? Nuk ka dyshim se të kesh vëllezër e motra mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e dikujt si fëmijë, por hulumtimet e reja sugjerojnë se gjinia e vëllezërve dhe motrave nuk ka shumë ndikim në personalitetin tonë si të rritur.

Marketing

Vëllezërit dhe motrat mund të grinden me njëri-tjetrin, por ata gjithashtu kujdesen për njëri-tjetrin dhe shpesh ndajnë interesa dhe përvoja të ngjashme. Prandaj, është e arsyeshme të dyshohet se ato mund të ndikojnë në personalitetin e njëri-tjetrit gjatë rritjes.

Pra, në një përpjekje për të kuptuar më mirë lidhjen midis vëllezërve dhe motrave dhe zhvillimit të tyre të personalitetit si të rritur, ekipi hulumtues analizoi një grup të dhënash që përfshinte mbi 80,000 të rritur që jetonin në vende të ndryshme, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Gjermaninë, Kinën dhe Meksikën. Informacioni i mbledhur përfshinte kushtet e jetesës dhe tiparet e personalitetit të matura në disa mënyra.

Kur ekipi kreu një analizë statistikore, të dhënat treguan se tipare të ndryshme të personalitetit, si stabiliteti emocional, ndërgjegjja dhe durimi, nuk ishin të lidhura sistematikisht me gjininë e vëllezërve dhe motrave.

“Në përgjithësi, hulumtimi tregon se vëllezërit e motrat kanë çuditërisht pak ndikim në personalitet në moshë madhore. Për shembull, studimet e mëparshme nga ekipi hulumtues në Leipzig tregojnë se nëse vëllai ose motra është më i/e madh/e, gjithashtu nuk luan një rol të rëndësishëm në personalitet.”

“Duket se ka disa dinamika interesante këtu që lidhen me gjininë,” përfundon Dr. Rohrer. “Por personaliteti ndoshta nuk është pjesë e shpjegimit për efekte të tilla.”

Marketing