Nëse jeni shtetas i Zvicrës dhe i asnjë shteti tjetër – me fjalë të tjera, nuk keni shtetësi të dyfishtë – atëherë pavarësisht se çfarë gjërash të tmerrshme bëni, pasaporta juaj është e sigurt.

Marketing

Kjo për shkak se heqja e shtetësisë dikujt është e mundur vetëm nëse personi ka një shtetësi të dytë. Përndryshe, Zvicra do të krijonte persona pa shtetësi, një akt i ndaluar nga ligji ndërkombëtar, shkruan the local transmeton Albora.ch.

Kjo vlen pavarësisht nëse këta persona janë zviceranë që nga lindja apo nga natyralizimi.


Megjithatë, nëse jeni shtetas i Zvicrës dhe një shteti tjetër, mund të humbisni pasaportën tuaj zvicerane për shkelje që janë shumë më të rënda sesa thjesht të mos ricikloni plehrat ose të kositni lëndinë të dielën.

Siç shpjegon Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM), “shtetasve të dyfishtë mund t’u hiqet shtetësia zvicerane nëse sjellja e tyre është seriozisht e dëmshme për interesat ose reputacionin e Zvicrës”.

Një shembull se kur mund të ndërmerret një hap kaq drastik dhe i pakthyeshëm është rasti i njerëzve të dënuar për krime lufte, terrorizëm ose tradhti.

A ka pasur raste kur qeveria i ka hequr shtetësinë një personi zviceran?

Shpërnguljet ‘masive’ në këtë vend ndodhën mes viteve 1940 dhe 1947, kur 80 shtetasve zviceranë iu hoq shtetësia për shkak se bashkëpunonin me nazistët.

Së fundmi, në vitin 2019, një shtetas i dyfishtë turko-zviceran humbi nënshtetësinë e tij zvicerane pasi u dënua nga Gjykata Penale Federale për të qenë anëtar i Shtetit Islamik (ISIS).

Rasti i fundit i tillë, në vitin 2020, ka të bëjë me një grua e cila ka lindur dhe është rritur në Gjenevë, por ka edhe pasaportë franceze përveç asaj zvicerane. Ajo mori dy vajzat e saj të vogla për të jetuar në enklavën e ISIS në Siri pa dijeninë e baballarëve të tyre përkatës.

Në të dyja këto raste, autoritetet ua hoqën shtetësinë, duke i ndaluar kthimin në Zvicër dhe ndoshta duke paraqitur një kërcënim për sigurinë brenda vendit.

Sipas Institutit të Politikave të Migracionit, më shumë se 130 vende në mbarë botën kanë një legjislacion të tillë për librat, duke përfshirë 19 anëtarë të BE-së.

Kjo në thelb do të thotë që cilido shtet i nënshtetësisë të heqë i pari pasaportën, tjetri nuk ka zgjidhje tjetër veçse të pranojë shkelësin e ligjit.

Në rastin e një gruaje nga Gjeneva, zviceranja mundi francezët deri në grusht.


Ka edhe situata të tjera kur shtetësia mund të humbet:

Gënjeshtra gjatë natyralizimit

Nëse një i huaj jep informacion të rremë ose fsheh fakte të rëndësishme gjatë procedurës së natyralizimit, rrezikon që natyralizimi i tij të revokohet.

Kjo është e mundur deri në tetë vjet pas natyralizimit, sipas SEM.

Agjencia nuk publikon të dhëna se sa njerëz janë kapur duke fibuar, por mesazhi është i qartë: mos e bëni

Humbje automatike

Sipas SEM, një fëmijë i lindur jashtë vendit nga një prind zviceran dhe që ka një shtetësi tjetër, humbet automatikisht nënshtetësinë zvicerane në moshën 25 vjeç, përveç nëse është regjistruar në një autoritet zviceran ose kanë deklaruar me shkrim se dëshirojnë të ruajnë shtetësinë e tyre zvicerane. .

Shtetësia mund të hiqet edhe vullnetarisht (mos na pyesni pse)

Shtetasit zviceranë që jetojnë jashtë vendit, të cilët janë gjithashtu shtetas të një vendi tjetër, mund të aplikojnë në përfaqësinë më të afërt të huaj zvicerane për t’u liruar nga shtetësia zvicerane, thotë SEM. “Kërkesa do t’i kalojë nëpërmjet Sekretariatit Shtetëror për Migracionin SEM autoritetit përgjegjës për lehtësimin e shtetësisë zvicerane në kantonin e origjinës së personit”.

A mund të rikthehet shtetësia zvicerane?

Në disa raste, po, megjithëse ky proces nuk është as i lehtë dhe as i shpejtë.

Në thelb ju mund të kualifikoheni për rivendosje në të njëjtat kushte sikur të aplikoni për shtetësi në radhë të parë.

Këto janë kriteret e SEM:

Integrohuni me sukses nëse jetoni në Zvicër;
Keni lidhje të ngushta me Zvicrën nëse jetoni jashtë vendit;
tregojnë respekt për sigurinë dhe rendin publik;
Tregoni respekt për vlerat e parashikuara në Kushtetutën Federale; tjera
Nuk përbën kërcënim për sigurinë e brendshme apo të jashtme të Zvicrës.
Nëse e keni humbur nënshtetësinë zvicerane më pak se 10 vjet më parë, mund të aplikoni për rivendosje pavarësisht nëse jetoni jashtë vendit apo në Zvicër.

Pas kësaj periudhe, ju mund të aplikoni për rivendosje vetëm nëse jetoni vazhdimisht në Zvicër për të paktën tre vjet me qëllim që të qëndroni këtu përgjithmonë në përputhje me ligjin për shtetasit e huaj.

Megjithatë, ju nuk mund ta ktheni nënshtetësinë tuaj nëse natyralizimi juaj është anuluar ose nëse shtetësia zvicerane është revokuar – në të dyja rastet për arsyet e përmendura më lart.

Albora.ch

Marketing