Disa e shohin inteligjencën artificiale si një kërcënim për demokracinë, të tjerët si një mundësi. Ekspertët shpjegojnë se si algoritmet dhe të dhënat e mëdha përdoren në Zvicër – dhe si jo.

Marketing

Votimi në Zvicër bëhet çdo tre muaj. Debatet para referendumeve janë të ashpra dhe toni është shpesh veçanërisht i ashpër në internet. Fyerjet, urrejtja e drejtpërdrejtë dhe madje edhe kërcënimet me vdekje nuk janë të rralla. Ky është një problem për demokracinë, thotë Sophie Achermann, drejtoreshë e Alliance F, organizata më e madhe ombrellë e grave në Zvicër.

“Është e rëndësishme të kemi diskutime të ashpra, por faktike. Por urrejtja në internet pengon diversitetin e opinioneve,” thotë Achermann. “Njerëzit kanë frikë nga gjuha e urrejtjes dhe preferojnë të mos flasin.” Për shembull, para votimit për iniciativën e pesticideve dhe ujit të pijshëm të vitit 2021, disa politikanë morën aq shumë postë urrejtjeje sa nuk donin të shfaqeshin më në publik, thotë ajo. Ky nuk është vetëm një fenomen zviceran: Politikanët në mbarë botën po sulmohen dhe kërcënohen gjithnjë e më shumë në internet, veçanërisht gratë dhe minoritetet.

Prandaj Aleanca F ka zhvilluar një algoritëm kundër gjuhës së urrejtjes . Algoritmi quhet Bot Do, sepse si një qen, gjurmon mesazhet e urrejtjes në mediat sociale dhe i shënon ato. Një grup vullnetarësh më pas i përgjigjen çdo mesazhi individual. Ideja: Urrejtja në internet nuk kalon pa sfidë dhe diskutimi mund të vazhdojë objektivisht.

Qeni bot është ende në fazën e testimit. Por përpjekjet fillestare ishin të suksesshme: studiues nga ETH Cyrih dhe Universiteti i Cyrihut shoqëroi projektin pilot dhe zbuloi se përgjigjet që bënin thirrje për ndjeshmëri për ata që prekeshin nga gjuha e urrejtjes ishin veçanërisht të suksesshme. Fjalitë si “Postimi juaj është shumë i dhimbshëm për hebrenjtë” e çuan gjuhën e urrejtjes të kërkonte falje ose të fshinte mesazhin.

Qeni bot është planifikuar të dalë zyrtarisht në internet në korrik. Të gjithë të interesuarit mund të marrin pjesë në projekt, thotë Achermann. Ose duke vlerësuar komentet – dhe kështu duke ndihmuar algoritmin të identifikojë më saktë se cilat komente përmbajnë urrejtje. Ose duke iu përgjigjur mesazheve të urrejtjes me flamur.

Bashkëpunimi ndërmjet algoritmeve dhe njerëzve

Qeni bot është vetëm një shembull se si inteligjenca artificiale (AI) mund të forcojë demokracinë. Dirk Helbing, i cili punon në ETH Cyrih si profesor për shkencat sociale kompjuterike, sheh potencialin e jashtëzakonshëm të demokracisë dixhitale. Ai po mendon, për shembull, një buxhet me pjesëmarrje, në të cilin qytetarët vendosin së bashku se si duhet të shpenzohen paratë e qytetit apo komunës së tyre.

Kjo qasje tashmë është duke u testuar në rrethin Wipkingen të Cyrihut dhe banorët kanë kontaktuar njëri-tjetrin përmes një platforme dixhitale. për kopshtet e qytetit, një park patinash, një festival ushqimi në rrugë – çdo projekt mbështetet me 40,000 franga para taksash.

Një tjetër ide për demokracinë dixhitale: Qytetet dhe rajonet nga e gjithë bota mund të lidhen dhe të hyjnë në një garë sportive për zgjidhjet më të mira për menaxhimin e qëndrueshëm, reduktimin e CO2 ose bashkëjetesën paqësore – një lloj Olimpiadë e qytetit. Zgjidhjet dhe të dhënat e lidhura do të ishin me burim të hapur , d.m.th. të aksesueshme lirisht për të gjithë dhe mund të shërbejnë si bazë për modelet e AI. “Unë mendoj se ne po shkojmë drejt një lloj shoqërie të pjesëmarrjes dixhitale,” thotë Helbing. Pra, një bashkëpunim i AI dhe njerëzve.

Potenciali i AI për demokraci të drejtpërdrejtë është i jashtëzakonshëm. Megjithatë, aplikacionet thjesht të drejtuara nga të dhënat “kanë gjithashtu një potencial të madh për shkatërrimin e formave të shoqërisë demokratike, kushtetuese, të bazuara në të drejtat e njeriut”, paralajmëron Helbing.

Jo të gjitha për mirë 

Sepse algoritmet po përcaktojnë gjithnjë e më shumë se çfarë informacioni marrim, cilat produkte na tregohen dhe me çfarë çmimi. Ato përcaktojnë se çfarë shohim nga bota dhe cilat probleme i konsiderojmë të rëndësishme. Kjo gjithashtu kontrollon mendimin tonë politik dhe sjelljen votuese, sipas Helbing.

Kjo ishte e dukshme në fushatën presidenciale të Donald Trump në vitin 2016, ku ekipi i tij përdori algoritme të dhënash të mëdha për të krijuar përmbajtje të personalizuar për audiencën e tij të synuar. “Ne i bombarduam me blogje, faqe interneti, artikuj, video, reklama derisa ata e panë botën ashtu siç donim ne. Derisa ata të zgjodhën kandidatin tonë”, tha Brittany Kaiser për punën e saj në fushatën e saj në dokumentarin e Netflix “The Great Hack”. Kaiser ka punuar për Cambridge Analytica, e cila ka nxjerrë të dhëna private nga 87 milionë profile në Facebook përpara zgjedhjeve presidenciale në SHBA, duke shkaktuar një nga skandalet më të mëdha të të dhënave deri më sot.

Sa i lartë ishte përqindja e metodave të tilla të fushatës zgjedhore të bazuara në AI në suksesin përkatës të kandidatëve, nuk mund të thuhet me siguri. Por Hebling dhe kolegët e tij shohin një rrezik të madh në këto metoda. Mbi të gjitha, kombinimi i adresimit të synuar ( mikroshënjeksioni ) dhe nxitja me të dhëna të mëdha për sjelljen tonë, ndjenjat dhe interesat tona mund të krijojë një fuqi totalitare, thotë Helbing. Shtytja është një term psikologjik dhe do të thotë të inkurajosh njerëzit të bëjnë diçka ose t’i shtysh ata në një drejtim të caktuar.

Fushata zgjedhore e AI në Zvicër    

Mbi të gjitha, një AI ka nevojë për një gjë: të dhëna. Dhe sa më shumë të ketë ajo, aq më mirë punon. Mbrojtja e të dhënave dhe privatësia janë pasuri të vlefshme në Zvicër. A do të ishin të mundshme këtu metodat e fushatës si ato në SHBA? A mund t’u drejtohen partive zvicerane votuesve me mikro – shënjestrim ?

Lucas Leemann, i cili në Universitetin e Cyrihut po punon, ndër të tjera, se si mund të matet opinioni publik me ndihmën e mësimit të makinerive, nuk e beson këtë.

Në Zvicër nuk kemi situatë të krahasueshme me atë në SHBA, thotë ai. Ndër të tjera, kjo do të kishte të bënte me faktin se të dhëna të tilla të papërpunuara siç janë përdorur në fushatat e Trump dhe Obama nuk janë të disponueshme në Zvicër. “Ata kishin një pikë të dhënash për pothuajse çdo qytetar në SHBA. Është krejtësisht ndryshe në Zvicër”, thotë ai.

Gjatë studimeve, Leemann punoi për një kohë të shkurtër për një kompani mode në SHBA dhe jo vetëm që kishte akses në bazën e të dhënave të klientëve, d.m.th., emrin, adresën dhe ditëlindjen, por ishte në gjendje të shihte edhe të ardhurat e tyre vjetore të vlerësuara, sa fëmijë kanë, çfarë makine. ata ngasin makinën dhe nëse marrin me qira apo kanë shtëpinë e tyre.

“Në SHBA mund t’i blesh lehtësisht këto të dhëna dhe ato përdoren edhe politikisht. Në dijeninë time, të dhëna të tilla nuk përdoren ose nuk përdoren ende për fushata politike në Zvicër”, thotë ai.

A është fjala kyçe “jo ende”? A do të jenë së shpejti të disponueshme të dhëna të tilla për blerje në Zvicër? Sipas Helbing të ETH Cyrihut, bota ka përparuar shumë më tepër në të dhënat nga sa e kuptojnë shumica e njerëzve.

Si shembull, ai përmend Qendrën për Sigurinë Kibernetike nga Forumi Ekonomik Botëror (WEF) me seli në Gjenevë, në të cilin janë përfshirë organizata dhe kompani nga e gjithë bota, duke përfshirë Amazon, MasterCard dhe Huawei Technologies. “Një sasi jashtëzakonisht e madhe e të dhënave është mbledhur atje,” thotë Helbing. Të dhënat që mblidhen së bashku do të përdoren, me bekimin e Kombeve të Bashkuara, për të zbatuar, ndër të tjera, Axhendën 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm.

“Kjo mund të jetë me qëllim të mirë, por lind pyetja se si zbatohet kjo dhe çfarë tjetër mund të bëhet me të dhënat,” thotë Helbing. “Meqenëse kaq shumë kompani janë të përfshira këtu, ekziston rreziku që interesat komerciale mund të tejkalojnë ato sociale.”

më shumë transparencë

Në mënyrë që të mos bëhet AI një rrezik për demokracinë, duhet të krijohen ligje dhe rregullore tani, paralajmërojnë ekspertët.

Por për të krijuar rregulla pune, duhet të dini saktësisht se si funksionojnë algoritmet. Këtu është problemi. Për shkak se platformat si Facebook janë një kuti e zezë, thotë Anna Mätzener, Drejtore e AlgorithmWatch Zvicër: “Ne nuk e dimë se si funksionojnë algoritmet në detaje. Ne gjithashtu nuk e dimë saktësisht se çfarë të dhënash janë mbledhur për kë.”

Inteligjenca artificiale që kuron përmbajtjen në mediat sociale është një sekret i mbajtur mirë. Për të zbuluar se si algoritmi ndikon në fushatat zgjedhore, AlgorithmWatch filloi një projekt kërkimor së bashku me Süddeutsche Zeitung. Ata u bënë thirrje qindra vullnetarëve të dhurojnë të dhëna në afatin kohor të tyre në Instagram përpara zgjedhjeve federale gjermane të vitit 2021. Vullnetarët duhet të regjistrohen në profilet e të gjitha palëve. Një shtojcë shfletuesi regjistroi se ku dhe si u shfaq përmbajtja e këtyre profileve në burimet e lajmeve të përdoruesve dhe ia transmetoi këtë informacion AlgorithmWatch.

Analiza tregoi se përmbajtja nga partia e krahut të djathtë Alternative für Deutschland (AfD) përfundoi më e lartë në lajmet në Instagram sesa ajo e partive të tjera. Hulumtimi nuk mund të përgjigjet pse është kështu.

Me sa duket, Meta (ish-Facebook), i cili zotëron Instagramin, nuk ndihej rehat me këtë hulumtim: Kompania e ka kërcënuar AlgorithmWatch të “ndërmerr hapa formalë” nëse projekti nuk mbyllet. Dhurimi i të dhënave më pas u ndërpre para kohe.

“Për sa kohë që ky lloj kërkimi nuk është i mundur, ne nuk mund të themi asgjë të bazuar në lidhje me ndikimin e përmbajtjes së platformës të kuruar nga AI në shoqëri – dhe kështu në formimin e opinionit politik dhe shumë drejtpërdrejt mbi demokracinë,” thotë Mätzener.

Marketing