Macet janë një ndër kafshët më të dashura shtëpiake për njerëzit.

Marketing

Por, rrallë dikush se e ka ditur se ato kanë edhe ditën e tyre.

E pikërisht sot më 8 gusht, shënohet Dita Ndërkombëtare e tyre.

Macet janë gjitarë të vegjël që njerëzit i kanë zbutur si kafshë shtëpiake që nga kohërat e lashta.

Të dhënat e para historike njerëzore për macet mund të gjenden në kulturën e qytetërimit të lashtë egjiptian.

Ata janë konsideruar nga egjiptianët e lashtë si mbrojtësi kundër gjarpërinjve, akrepave dhe së keqes gjatë Dinastisë së Parë.

Më vonë, pasi Dinastia Egjiptiane u shemb, macet u bënë të njohura kudo! Grekët dhe romakët i përdorën ato si kontroll të dëmtuesve, dhe në Lindje, macet fillimisht ishin në pronësi të njerëzve të pasur dhe të pasur. Por gjatë Mesjetës, në Evropë, macet u lidhën me besëtytninë dhe dyshoheshin për bartës të sëmundjes gjatë murtajës të vitit 1348, kjo është arsyeja pse shumë mace u vranë në atë epokë, dhe vetëm në vitet 1600 reputacioni i tyre filloi të rikuperohej.

Në ditët e sotme, macet duket se janë një nga ikonat e pop-it në shoqërinë moderne, ku janë rreth gjysmë miliardë sosh.

Dhe, që nga viti 2002, falë “Fondit Ndërkombëtar për Mirëqenien e Kafshëve” macet kanë festën e tyre!.

Marketing