Ekonomia globale është në kulmin e saj dhe recesioni po afrohet në shumë vende. Në një krahasim ndërkombëtar, megjithatë, Zvicra është ende në një pozicion shumë të mirë. Këto janë arsyet, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Qiratë më të larta, hipotekat e shtrenjta, banesat e pakta – perspektiva për vitin 2023 nuk është shumë optimiste për Zvicrën në shumë fusha. E megjithatë ekonomia zvicerane është ende në një pozicion të shkëlqyer në një krahasim ndërkombëtar. Pse?

1. Shërim i shpejtë pas goditjes nga Koronavirusi

Koronavirusi ka rënduar mbi ekonominë globale. Në Zvicër, megjithatë, rënia ishte më pak e theksuar se në zonën e euros dhe SHBA – dhe rimëkëmbja pas përfundimit të  masave  ishte më e shpejtë se jashtë vendit.

“Shumë njerëz shkuan në punë me kohë të shkurtër, papunësia mbeti e ulët dhe konsumi ishte relativisht i lartë,” thotë Domagoj Arapovic, një ekonomist.

2. Masat më pak drastike të koronës

Të dhënat e lëvizjes nga Google tregojnë se aktiviteti në shitje me pakicë, gastronomi dhe objektet e kohës së lirë në Zvicër u rikuperua më shpejt se në Austri. Në dhjetor 2021, ishte pothuajse 60 për qind nën nivelin e para-pandemisë në Austri, ndërsa në Zvicër ishte vetëm rreth dhjetë për qind.

“Arsyeja kryesore për këtë është se ka pasur një tjetër bllokim në Austri në dhjetor 2021, i cili shkoi shumë më larg se masat në Zvicër”, thotë Arapovic.

3. Emigracioni zbut mungesën e fuqisë punëtore

Imigrimi është i diskutueshëm në  9 milionë zviceranët, por ai lehtëson mungesën e fuqisë punëtore . Këtë e tregojnë vendet e lira të punës në raport me papunësinë: në Zvicër vlera në tremujorin e dytë të 2022 ishte rreth 0.3, në SHBA 1.9, në Gjermani 1.5 dhe në Austri dhe Britani të Madhe ishte një.

“Pagat në Zvicër janë shumë të larta në krahasim me çmimet, gjë që e bën atë një vend tërheqës për emigracion”, thotë Arapovic. “Prandaj ka më pak vështirësi se vendet e tjera në gjetjen e punëtorëve.”

4. Emigracioni mbështet konsumin privat

Rritja e popullsisë mbështet konsumin privat. “Konsumimi ka të ngjarë të mbetet një shtyllë e besueshme e rritjes në 2023 dhe të parandalojë që Zvicra të rrëshqasë në recesion, ” thotë Martin Neff.

5. Efikasitet i lartë dhe infrastrukturë e fortë

Instituti Ndërkombëtar për Zhvillimin e Menaxhimit (IMD) në Lozanë publikon një renditje vjetore të vendeve më konkurruese. Zvicra ishte në vendin e dytë në vitin 2022 dhe ishte në krye në një sërë kategorish: efikasitet të institucioneve shtetërore, infrastrukturë, arsim, shëndetësi dhe mjedis.

“Arsyet për këtë mund të jenë politika liberale, etika e punës dhe demokracia e drejtpërdrejtë,” thotë Arapovic. “Fakti që Zvicra u kursye nga luftërat e mëdha luan një rol këtu”.

6. Politikë miqësore ndaj sipërmarrësit dhe shpirt shpikës

Zvicra doli gjithashtu e para në renditjen e IMD-së në kategoritë e mëposhtme: politika miqësore ndaj biznesit, aplikime për patenta kombëtare dhe ndërkombëtare, shpenzime për të drejtat e pronësisë intelektuale.

“Zvicrës iu desh të specializohej herët dhe të fokusohej në kërkimin dhe zhvillimin”, thotë Arapovic. “Shumë vende të tjera në fakt kanë kushte më të mira fillestare falë depozitave të lëndës së parë – lënda e parë kryesore e Zvicrës, nga ana tjetër, është inovacioni”.

7. Grevat janë të rralla

Numri i ditëve të punës të humbura çdo vit për shkak të grevave nga viti 2011 deri në vitin 2020 për një mijë punonjës në Zvicër mund të llogaritet në njërën anë. Situata është e ndryshme në Belgjikë (mbi 90 ditë), Francë (mbi 90 ditë), Kanada (mbi 70 ditë), Finlandë (mbi 50 ditë), Spanjë (mbi 40 ditë) dhe Danimarkë (mbi 40 ditë).

“Zvicra gjithmonë ka dashur konsensus dhe bashkëpunim”, thotë Arapoviç. “Ne kishim shumë më pak luftë klasash në shoqëri dhe politikë sesa në vendet e tjera.”

8. Borxhi është relativisht i ulët

Sipas qeverisë federale, raporti i borxhit tregon se sa e qëndrueshme është politika financiare dhe sa e lartë është barra financiare e projekteve aktuale për brezat e ardhshëm. Si përqindje e PBB-së, norma në Zvicër në vitin 2022 ishte rreth 40 për qind. Kjo është më e ulët se në Gjermani (rreth 65 përqind), Francë (110 përqind), SHBA (121 përqind) dhe Itali (145 përqind). Një arsye për vlerën e ulët në Zvicër është frena e borxhit.

Marketing